HPV-VACCINATION


Vaccination mod HPV

Takket være en vaccine, der beskytter mod HPV-infektioner, kan piger og kvinder blive vaccineret mod livmoderhalskræft. Vaccinen beskytter mod de to HPV-typer, der tilsammen er skyld i 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Vaccinationen gives i armen eller låret og kræver tre indsprøjtninger over et halvt år - andet og tredje indsprøjtning gives henholdsvis to og seks måneder efter den første.

Lægerne Baandrup & Secher vaccinerer
hver fredag mellem 9 og 14 
-kræver ikke tidsbestilling

Der findes to forskellige vacciner: Læs om Gardasil her og om Cervarix her.


Hvem kan vaccineres gratis?

Alle piger mellem 12-18 år kan vaccineres gratis:

Ved piger under 15 år (t.o.m. det 14. år) gives to vaccinationer med minimum 6 måneders og maximum 12 måneders mellemrum.

Ved piger på 15 år og ældre gives 3 vaccinationer indenfor et år. Disse gives på dag 0, efter 2 måneder og efter 6 måneder.

For at være dækket af det gratis vaccinationstilbud, skal pigen have alle vaccinationer, inden hun fylder 18 år. Hvis vaccinationerne påbegyndes for sent, så hun skal have de(n) sidste vaccination efter hun er fyldt 18 år, er denne/disse vaccinationer for egen regning (se disse priser her).

Alle drenge der er fyldt 12 år den 01.07.19 eller senere kan vaccineres.

 

HPV og livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft skyldes en virus, som hedder HPV. HPV er en fællesbetegnelse for mere end 100 forskellige typer virus, som hver har et nummer. Mindst 15 HPV-typer kan give livmoderhalskræft. De mest almindelige er HPV 16 og HPV 18, som tilsammen er skyld i 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark.

HPV smitter ved seksuel kontakt, og langt de fleste vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet med HPV. I de fleste tilfælde forsvinder HPV-infektionen af sig selv. Men hos en lille gruppe kvinder bliver infektionen kronisk, og de kvinder har en øget risiko for at få livmoderhalskræft.

Hvert år får ca. 385 kvinder konstateret livmoderhalskræft i Danmark. Cirka 1/3 dør af sygdommen. 
Cirka 15.000 kvinder får hvert år konstateret celleforandringer, som kan være forstadier til sygdommen. Hvert år bliver ca. 6.000 kvinder opereret for forstadier til livmoderhalskræft. 

 

Screening er stadig vigtig

Selv om man er blevet vaccineret, er det vigtigt at deltage i screening for livmoderhalskræft. Vaccinen dækker nemlig ikke mod alle de HPV-typer, der kan give livmoderhalskræft.

Også unge kvinder bør lade sig screene hvert tredje år. Halvdelen af de kvinder, der får livmoderhalskræft, er under 45 år. I Danmark bliver kvinder inviteret første gang, når de fylder 23 år.